Bijlen

De bijl is al eeuwenlang een gewaardeerd stuk gereedschap en is dat nog steeds. Vandaag de dag gebruik je er een tijdens het kamperen, survivallen of bushcraften, maar ook wanneer je een houtkachel of een vuurkorf hebt. Bovendien: wat brengt je dichter bij de natuur dan hout hakken met je eigen bijl? Bijlen kopen doe je bij Messen.nl, waar je grote kloofbijlen vindt, compacte kampeerbijltjes, maar ook alles daartussenin.Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04
  5. 05

Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04
  5. 05

Soorten bijlen

Een bijl is een bijl, toch? Niets is minder waar. Er zijn verschillende soorten bijlen met hun eigen toepassing. Welke bijl je kiest is dan ook vooral een kwestie van wat je ermee gaat doen. De volgende soorten bijlen maken deel uit van het assortiment in onze online bijlen shop:
•    Hakbijlen. Met een hakbijl hak je hout. Zo simpel is het. Voor het vellen (omhakken) van bomen is deze bijl erg geschikt. Daarnaast zet je de bijl in bij het rooien, waarbij ook de stam wordt verwijderd, of bij het snoeien van dikke takken.
•    Kloofbijlen. Vooralsnog geeft de naam van de bijl aan waar die voor bedoeld is. Dat geldt zeker voor de kloofbijl. Met een kloofbijl kloof je hout, wat wil zeggen dat je een stuk hout doormidden splijt en daarmee in stukken hakt. Een kloofbijl heeft een scherpe snede die snel dikker wordt, waardoor het eenvoudig is om hout te splijten. De kloofbijl is niet echt geschikt om te hakken.
•    Werpbijl / tomahawk. De werpbijl, die ook wel tomahawk wordt genoemd, wordt van oudsher gebruikt om mee te gooien. Waar vroeger een levend doelwit werd gezocht, wordt de bijl tegenwoordig gebruikt in wedstrijden. Kenmerkend zijn de twee scherpe kanten van het blad en het lichte gewicht van de bijl.
•    Handbijl, survivalbijl of kampeerbijl. Dit zijn lichtgewicht bijlen die wat moderner zijn dan hun traditionele tegenhangers. Ze bevatten vaker dan de andere bijlen roestvrijstalen en kunststof componenten en worden soms zelfs uitgerust met extra tools. Hierbij kan je denken aan een touwsnijder, een stuk paracord, een firestarter of zelfs een setje inbussleutels.

Welke bijl voor jou geschikt is, is vooral afhankelijk van de activiteit. Het kiezen van de juiste categorie bijlen is niet heel moeilijk, maar wel erg belangrijk. Twijfel je over welke bijl voor jou het meest geschikt is? Neem dan contact op met een van onze mensen. We voorzien je graag van deskundig en onafhankelijk advies zodat je de juiste keuze kunt maken.

De bijl als stijlobject

Een bijl is een praktisch gereedschap in de natuur, de tuin of zelfs in huis wanneer je een openhaard hebt. Echter is de bijl door de jaren heen ook een stijlobject geworden. Waar vroeger iedereen een bijl in huis had, zie je tegenwoordig alleen nog bepaalde professionals, sporters, survival-, bushcraft- of kampeerfanaten en echte liefhebbers met een bijl.

Kortom, je hebt talloze mogelijkheden om de bijl te vinden die bij je past. Het ontwerp van de bijl wordt in hoofdlijnen bepaald door 3 zaken:
•    Het handvat. Dit is vaak het grootste onderdeel van de bijl en is meestal gemaakt van hout. Je kunt ervoor kiezen om een speciale houtsoort te kiezen die erg mooi is afgewerkt, zoals gebeitst berkenhout. Je kan ook gaan voor een strakke en moderne kunststof of metalen variant.
•    De kop/het blad van de bijl. De vorm van het blad zal grotendeels bepaald worden door de functionaliteit, mar dat wil niet zeggen dat er niets te kiezen valt. Een blad met een zwarte coating geeft een stoere en moderne survival-look. Een blad van roestvrijstaal zal een degelijke uitstraling geven.
•    De extra’s. Sommige bijlen, met name survivalbijlen of kampeerbijlen, zijn voorzien van diverse extra’s. Deze extra’s kunnen erg functioneel zijn, maar hebben ook een bepaalde uitstraling. Een geïntegreerde firestarter en paracord in een bijl? Welke bushcrafter of survivalliefhebber wil dat nou niet?

Wat je ook zoekt, in de online bijlenshop van Messen.nl vind je altijd een bijl die bij je past. Koop dus nu je bijl bij Messen.nl

Bezig met laden...
Even wachten...