Sheath
Model lemmet
Kleur

Bijlen

Een bijl is opgebouwd uit een steel en een kop. De steel is meestal van hout, maar soms van metaal, de kop is altijd van metaal. Bij hak- en kloofbijlen is één kant van de kop stomp, de andere kant is vlijmscherp. Bijlen zijn er in vele soorten en maten. Er zijn handzame handbijlen en grote, zware bijlen. Welke bijl gebruikt wordt is afhankelijk van de situatie.

Een bijl kan voor meerder doeleinden worden gebruikt. Meestal wordt een bijl gebruikt voor het omhakken van bomen en stuiken. Afhankelijk van de dikte van de boomstam wordt hiervoor een kleine of een grote bijl gebruikt. Een andere toepassing van de bijl is het kloven van hout. Dit gebeurt meestal met een zogenaamde kloofbijl.

Er zijn ook bijlen speciaal om mee te werpen. Bij deze bijl is de kop aan twee kanten scherp. Vroeger werd de werpbijl gebruikt als wapen, tegenwoordig alleen nog voor de sport. Een officiële wedstrijd werpbijl mag niet korter zijn dan 15,2 cm en niet langer dan 61 cm. Het totale gewicht, van steel en kop mag niet meer zijn dan 1134 gram.

Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04

Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04

Werpbijlen en Bijlwerpen

Het bijl werpen komt van oorsprong uit Skandinavië. Het wint in de afgelopen jaren in Nederland aan populairiteit zowel als recreatieve - en als concurrerende sport. Hoewel het vaak als mannensport wordt gezien, is het ook zeer toegankelijk voor vrouwen . Bijlwerpen is verrassend gemakkelijk, de meeste mensen werpen de bijl in het doel in de eerste vijf tot tien worpen. De moeilijkheid schuilt in het constant goed werpen.

Van de bijlen die geschikt zijn om mee te werpen is de kop aan twee kanten geslepen. Vroeger werd de werpbijl gebruikt als wapen, tegenwoordig alleen nog voor de sport. Een officiële wedstrijd werpbijl mag niet korter zijn dan 15,2 cm en niet langer dan 61 cm. Het totale gewicht, van steel en kop mag niet meer zijn dan 1134 gram.


Bezig met laden...
Even wachten...