Sheath
Model lemmet
Kleur

Machetes, kapmessen, houwers en bolo's

Een machete of kapmes is een groot mesvormig stuk gereedschap met een lemmet dat gemiddeld 50–60 cm lang is, al komen ook kortere versies voor. Het kapmes wordt normaal gesproken gebruikt om door dikke vegetatie zoals suikerriet te snijden (kappen). Hoewel het in eerste instantie een (landbouw)werktuig is, wordt het in die delen van de wereld waar het een gebruikelijk stuk gereedschap is ook wel eens als wapen ingezet, net zoals in Europa de riek, sikkel, zeis of bijl wel eens als wapen gebruikt zijn.

Het kapmes lijkt op de parang en golok (uit Maleisië en Indonesië), maar deze hebben vaak kortere, dikkere mesbladen en zijn efficiënter voor het kappen van bosrijke vegetatie. In Suriname heet dit type mes een houwer. In de Filipijnen wordt gesproken van een bolo.

Kapmessen waren het primaire wapen die door de Interahamwe-milities bij de Rwandese genocide werden gebruikt, evenals een wapen van de Haïtiaanse Tonton Macoutes. Het kapmes was ook een van de meest algemene wapens tijdens de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog. Bij de moord op de bejaarde AWB-politicus Eugène Terre'Blanche werd ook een kapmes, type panga, gebruikt.

Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04

Van laag naar hoog sorteren
  1. 01
  2. 02
  3. 03
  4. 04
Bezig met laden...
Even wachten...