Japanse Slijpstenen

Een wetsteen wordt ook wel een Japanse watersteen genoemd en wordt veel gebruikt voor het slijpen van (keuken)messen. En ook om tijdens het slijpen de houtbeitels of ander scherp gereedschap van kleine braampjes te ontdoen. Dit gebeurt na het slijpen.

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren

Japanse Slijpstenen

Een wetsteen bestaat uit slijpkorrels (vaak aluminiumoxide) vermengd met een zacht basismateriaal. Hieruit worden meestal rechthoekige slijpstenen gemaakt. Doordat een wetsteen langzaam slijt breken de oude afgesleten slijpkorrels uit en komen er weer nieuwe scherpe slijpkorrels aan het oppervlak. Hierdoor behoudt een Japanse watersteen altijd zijn slijpende werking. Een wetsteen wordt altijd nat (met water) gebruikt. Veel stenen moeten een tijdje in een bak met water gelegd worden zodat ze zich vol zuigen. Bij sommige (betere) stenen is dit niet nodig omdat ze een zeer dichte structuur hebben. Tijdens het slijpen moet er altijd een dun laagje water op de steen blijven. Dit zorgt ervoor dat de steen niet dicht gaat zitten.
Japanse waterstenen zijn verkrijgbaar in diverse korrelgroottes. Hoe groter het getal, hoe kleiner de korrel. Het onderstaande overzicht geeft globaal de korrels en het typische gebruik aan:

100-400: Voorslijpen van botte messen
400-1000: 1e slijpgang bij onderhoud van messen
1000-3000: 2e slijpgang
3000-10000: Polijsten

Heel botte messen worden eerst met een grove korrel geslepen, bijvoorbeeld korrel 100 of 200. Bij messen die in goede staat zijn begin je vaak met een fijnere korrel, bijvoorbeeld 400, omdat anders onnodig veel materiaal van het mes wordt verwijderd. En ook ben je dan langer bezig om de diepe slijpsporen weer weg te slijpen. Een korrel 1000 tot 3000 is over het algemeen voldoende om het mes af te werken.

Voor het scheermes-scherp maken is een steen met korrel 3000 tot 10000 nodig. Hoe fijner de steen, des te scherper de snede zal worden en des te langer hij stand zal houden.

Bezig met laden...
Even wachten...