Model lemmet
Vergrendeling
Kleur

Kindermessen

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig aangelegd. Een mes is voor een kind hetzelfde als speelgoed. Een messen mag vanaf 18 jaar gekocht worden en volgens de wetgeving en/of gedragen worden.

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren

Wanneer je een kind van jongs af aan op een verantwoorde en speelse manier kennis wilt laten maken met de messenwereld, dan zjin er ook messen die hiervoor geschikt zijn. We geven u achtereenvolgens een aantal adviezen.

Advies 1: koop alleen de zogenaamde lock-knife zakmessen. Dit zijn zakmessen waarvan het lemmet vergrendeld wordt na het uitklappen. Dit voorkomt het plotseling dichtklappen met vingers ertussen.

Advies 2: Begin met een zakmes waar minder dan 5 tools aan zitten. Zakmessen met enorm veel functies zijn vaak veel gammeler, dus gevaarlijker dan de zakmessen die alleen bedoeld zijn om te snijden.Een goed zakmes heeft u al vanaf 5 tot 20 euro. Bijvoorbeeld het kindvriendelijke mes van Blaze.

Advies 3: Kindermessen worden vaak als zodanig verkocht, omdat deze messen een botte ronde punt hebben. Dit is niet altijd terecht, omdat met botte messen vaak kracht gezet wordt waardoor het weg kan schieten. En er wordt vaak minder voorzichtig met een bot mes om gegaan. Een bot mes kan dus gevaarlijker zijn dan een scherp mes.

Advies 4: We adviseren u om behalve een mes ook altijd een (riem-)hoesje aan te schaffen welke past bij het type mes. Hiermee voorkomt u verlies uit broekzakken en verlengt het de levensduur van het mes.

Advies 5: Het is verstandig om een roestvrijstalen mes aan te schaffen. Deze zijn gemakkelijk te reinigen en te drogen te leggen.

Advies 6: Een mes inklapbaar zijn, zoals bij een zakmes altijd het geval is. De zogenaamde vaste messen, zoals dolken zijn voor minderjarigen verboden. Volgens de wapenwet mag het lemmet (stalen snijdeel) niet langer zijn dan 7cm wanneer deze smaller is dan 14mm. Het lemmet mag daarnaast nooit langer zijn dan 9cm. Het lemmet mag maar aan één zijde scherp/geslepen zijn. Voldoet een mes niet aan deze regels en bent u in het bezit er van, dan is dat strafbaar. Onder de illegale messen vallen vlindermessen en stiletto.

Advies 7: Vanuit wet-en regelgeving zijn er ook een aantal gebruiksregels vastgesteld: U mag een mes nooit als wapen gebruiken. Ook niet om te dreigen, zelfs niet als grap. Met een mes mogen geen gebruikersvoorwerpen van een ander beschadigd worden. Met een mes mag niets levends uit de natuur beschadigd of verminkt worden (een boom of een dier).  Wanneer u een mes gebruikt, dan bent u niet met andere dingen bezig. U snijdt van u af en naar beneden, of naar de duim toe. U snijdt nooit naar een ander als diegene dichtbij is. U houdt afstand. Het mes wordt altijd op een veilige plaats weg gelegd en dichtgeklapt.

Bezig met laden...
Even wachten...