De belangrijkste verschillen tussen de Wicked Edge slijpsystemen

Wicked Edge is gevestigd in Amerika en heeft de laatste jaren een enorme groei laten zien. Wat opvalt is de ongekende hoeveelheid tevreden klanten die ze weten te bereiken. Als je eenmaal een Wicked Edge slijpsysteem hebt ervaren wil je niet meer anders. Het Wicked Edge slijpsysteem valt op door zijn eenvoud en kwaliteit. De bedenker van het Wicked Edge slijpsysteem, Clay Allison, is tot op heden de belangrijke kracht achter de ontwikkeling en groei van dit merk. Behalve dat hij ontwerpt staat hij dagelijks klanten te woord en post hij video's waarmee klanten kunnen zien hoe het slijpsysteem werkt.

We hebben een aantal gebruikers gevraagd om de belangrijkste voordelen van de Wicked Edge slijpsystemen op een rij te zetten. Hier is het volgende uit gekomen:

- de slijpsystemen zijn duurzaam

- de slijpsystemen zijn uit te breiden

- de slijpsystemen zijn eenvoudig te bedienen

- Wicked Edge werkt voortdurend aan innovaties op het gebied van slijpen

- Wicked Edge levert een levenslange garantie op technische- en fabricagefouten

Wicked Edge heeft in de afgelopen jaren een aantal slijpsystemen op de markt gebracht. De belangrijkste modellen zijn terug te brengen naar 3 series, namelijk de Precision Sharpeners, de Pro-Pack Sharpeners en de Generation 3 Pro Sharpeners. Met regelmaat horen we de vraag wat de belangrijkste verschillen tussen deze slijpsystemen zijn. Om het voor jou gemakkelijk te maken zetten we deze verschillen op een rij

1. De Precision Sharpener (we100, we120, we130)

Dit is het eerste slijpsysteem van Wicked Edge welke ze op de markt hebben gebracht. We adviseren altijd om te starten met dit slijpsysteem, wanneer je graag een begin wilt maken met het zelf slijpen van messen. Inmiddels is het aantal modellen binnen deze lijn uitgebreid. Het betreft hier de WE100, de WE120 en de WE130. De Precision Sharpener vormt de basis van elk ander slijpsysteem waarmee je deze kunt uitbreiden.

Je kunt de meest gangbare messen met dit systeem slijpen. Dit betekent dat je met de aanschaf van dit systeem geleverd krijgt: geleiderstaafjes met kogelgewrichten voor de slijpstenen (Bij de Wicked Edge monteer je de geleiderstaafjes voor de slijpstenen afhankelijk van de slijphoek. Dus bepaal je slijphoek en zet daarna de geleiderstaafjes op de juiste positie.), een geleider voor lange en flexibele messen, een dieptesleutel en lineaal waarmee je ervoor kunt zorgen dat je mes altijd op exact dezelfde plek geklemd wordt, imbussleutel en 2x2 slijpstenen met een korrelgrootte van 100/200 en 400/600. De Precision Sharpeners worden geleverd zonder voet. Tegenwoordig zijn deze in graniet, aluminium of paper based te verkrijgen. Als je de afmeting van het slijpsysteem weet, kun je de slijpvoet ook altijd nog zelf maken.

De belangrijkste verschillen tussen de drie Precision Sharpener modellen betreft een tweetal montages zoals een verhoger voor het slijpsysteem (wordt geleverd bij de WE120) en een Patented Generation 3 Cam-Lock Vise (wordt geleverd bij de WE130) waarmee 100% platte messen nog beter geslepen kunnen worden.

Heeft je mes weer zijn oude scherpte terug? Dan kun je ervoor kiezen nog wat laatste polijstwerk te doen. De Wicked Edge, met uitzondering van de Precision Sharpener, wordt geleverd met leren riemen (de Leather Strops) die zich hier uitstekend voor lenen. Breng een beetje diamantpasta (meegeleverd) aan op de riemen en polijst hiermee je lemmet. Belangrijk bij de leren riemen is dat je er voorzichtig mee omgaat. Beweeg het leer alleen naar boven, dan kun je het bijna niet beschadigen. Maak van te voren je mes goed schoon, dan komen er geen metaaldeeltjes in het leer terecht.

2. De Pro-Pack (Pro-Pack 1, Pro-Pack 2, Pro-Pack 3)

Wanneer je toe bent aan een uitbreiding van je Precision Sharpener slijpsysteem, dan kom je uit bij de Pro-Pack serie. Deze serie bestaat inmiddels uit 3 modellen, namelijk de Pro-Pack 1, 2 en 3. Het zijn de meest verkochte en daarmee de meest populaire slijpsystemen van Wicked Edge. Iedere Pro-Pack bestaat uit het Precision Sharpener (WE100) slijpsysteem aangevuld met de meest belangrijke accessoires die je nodig hebt om het slijdvlak van je lemmet ongelooflijk scherp te maken. De Pro-Pack vormt daarmee het meest complete slijpsysteem. De Pro-Pack serie begint met de Pro-Pack 1 welke compleet genoeg is om 90% van alle messen te kunnen slijpen (welke inmiddels door Clay Allison geslepen zijn). De Pro-Pack 1 bestaat uit de Precision Sharpener aangevuld met twee slijpstenen met korrelgrootte 800/1000, met 2 lederen strops en diamantpasta 3,5 en 5 micron. Tot slot wordt bij dit slijpsysteem ook de Wickede Edge paperstone base slijpvoet (afmetingen: 30,5x25,5x3 cm) geleverd. Daarmee staat je slijpsysteem stevig op een ondergrond. De slijpstenen met 800 / 1000 korrelgrootte zijn met name geschikt voor messen die weinig onderhoud nodig hebben, maar die je wel graag scherp wilt houden.

De Pro-Pack 2 bestaat uit de Precision Sharpener WE120 aangevuld met de accessoires genoemd bij de Pro-Pack 1 en daar nog aan toegevoegd twee keramische stenen met een 1.4 Micron Fine en 0.6 Micron en ook een Digitale hellinghoekmeter.

De Pro-Pack 3 is het meest veelzijdige slijpsysteem van Wicked Edge. Het slijpsysteem onderscheidt zich door zijn leveringsomvang. Hiermee kun je werkelijk alles slijpen. Zelfs de messen met een extremere hardheid en met een luxe poederstaalsoort. Aan dit slijpsysteem zijn onder meer accessoires toegevoegd die helpen om in de laatste stap het mes een spiegelglad lemmet te geven. De Pro-Pack 3 is in de basis gelijk aan de Pro-Pack 2. Het slijpsysteem heeft de gradenbalk van 13 tot 35 graden, de slijparmen met kogelgewricht en microafstelling. Hier aan toegevoegd is de luxe klembek van de Generation 3 pro (de Generation 3 Jaws for 1/4" Blades). Met deze bek span je in 1 seconde het mes in. Doordat het systeem hiermee van twee kanten naar het midden toe je mes pakt, staat het lemmet er altijd recht in. Daar aan toegevoegd zijn hulpstukken zoals de Digital Angle Gauge, de Low Angle Adapter, de Advanced Alignment Guide, een granieten of aluminium voet en een hard carrying case welke verrijdbaar is door de wieltjes en het handvat. De accessoires die toegevoegd zijn aan de Pro-Pack 3 zijn diamant stenen met een korrelgrootte van 1500 Grit en een Blank Glass Platens pakket. Ook nog de 6 Micron Diamond Lapping Film, de 4/2 Micron Diamond Emulsie met lederen strops en 6 micron diamant Lapping Film. Een zeer compleet systeem.

3. De Generation 3 Pro Sharpener

In het jaar 2015 is de Wicked Edge Generation 3 op de markt gebracht. Het betreft hier upgrade van de Pro-Pack 2 welke namelijk is voorzien van een klembek die met een hendel eenvoudig op spanning kan worden gebracht. Het systeem met de imbussleutel is hierdoor niet meer nodig. Ook is de manier waarop de hoek wordt ingesteld verbeterd. Door eenvoudigweg een hendel te verschuiven wordt de slijphoek van beide armen tegelijk aangepast. Verder ziet de Generation 3 er nog strakker uit. Hij neemt minder ruimte op tafel in beslag en de slijpstenen kunnen in het slijpsysteem opgeborgen worden. Het is ontzettend handig georganiseerd. De generation 3 Pro wordt met name geadviseerd wanneer je grote hoeveelheden messen wilt gaat slijpen. Uiteraard ook geschikt voor de meer ervaren slijper die alsnog op zoek is naar een kwalitatief hoogstaand en compleet systeem welke eenvoudig te bedienen is.

De Generation 3 Pro bevat behalve alle accessoires en hulpmiddelen die geleverd worden bij de Pro-Pack 2, Extra klemdelen voor extra dikke lemmeten (tot 6,35 mm), Hulpstuk voor het slijpen van scharen, een luxe waterdichte en stootvaste koffer waarin alle accessoires en hulpmiddelen passen met ruimte voor extra stenen.

Geef een reactie

Helaas, je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.

Bezig met laden...
Even wachten...