Veel mensen weten niet dat messen ook onderhoud nodig hebben. Op deze manier, gaan ze net zoals met auto’s, langer mee. De Leatherman Tools worden van zeer hoogwaardig roestvrij-staal (RVS) gemaakt. Niks is minder waar, het RVS roest minder snel dan normaal ijzer of staal, maar het kan wel roesten.

Corrosie en roest
Leatherman gebruikt zeer harde staalsoorten, wat invloed heeft op hoe bestendig een mes tegen corrosie is. Sommige soorten RVS zijn heel erg corrosie bestendig, maar relatief zacht (zoals bijvoorbeeld het keukenbestek). Het staal wat Leatherman gebruikt is daarentegen hard staal, en totaal niet corrosiebestendig. De messen en multitools blijven hierdoor langer scherp, maar zonder regelmatig onderhoud kan er roestvorming optreden. Wij helpen u graag mee, om dit tegen te gaan.

Schoonmaken
Het is natuurlijk afhankelijk van in welke toestand je Leatherman is, kunnen er verschillende schoonmaakmethodes gebruikt worden. Hieronder een lijstje van de vier meest voorkomende methoden:

- Stoffen zoals teer, kan je met terpetine verwijderen. Let wel op, gebruik absoluut geen chloorhoudende producten!

- Als er vuiligheid tussen de bladen zit, of de Leatherman plakkirig aanvoelt, kan je de multi-tool of mes gemakkelijk schoonmaken in een watersopje met wat afwasmiddel.

- Wanneer de Leatherman in contact is geweest met zeewater, of als je hem hebt gebruikt op of aan een zee, zorg er dan voor da tje het mes of de multitool eerst goed afspoelt in zoetwater. Droog hem daarna direct zo goed mogelijk en wrijf hem in met olie.

- Zorg ervoor dat wanneer jij je Leatherman schoongemaakt hebt, dat je hem altijd goed droog maakt en daarna hem goed inwrijft met wat olie. Dit verdrijf goede de waterresten in gaatjes, hoekjes en schanieren. Je beschermt op deze manier je multitool of mes goed tegen roestvorming.

Mes Slijpen
De laatste stap van het onderhouden van je mes, is het mes slijpen. Na een tijd kan een mes bot worden. Dit wil je natuurlijk niet hebben wanneer je een heel erg mooi en functioneel mes hebt. Er zijn verschillende manieren hoe je een mes kan slijpen. Wij hebben zelf geschreven over het electrisch slijpen van messen. Het kan natuurlijk handmatig met bijvoorbeeld een slijpsteen. Voor messen met een kartelrand heb je ook speciale technieken.